Storie Alfa Romeo", zesde aflevering: de iconische Spider "Duetto" uit 1600.

De Italiaanse spider die Hollywood veroverde

Gemaakt voor Hollywood

"Het is een uiterst vergevingsgezinde auto. Ook heel mooi." Dat is wat Steve McQueen zei over de Duetto in de zomer van 1966. In een paar woorden vat McQueen de essentie van de Duetto en het unieke van Alfa Romeo samen: rijplezier en pure schoonheid. Een jaar later reed een jonge Dustin Hoffman op volle toeren op de muziek van Simon & Garfunkel in "The Graduate" in een Duetto. Iconische beelden die in de filmgeschiedenis werden gegraveerd, lanceerden een hele reeks citaten waarbij de Duetto in honderden films en tv-series in actie was te zien en zo een cult op zich werd.

 

The Beautiful Young Lady

Er werd een stijlcompetitie opgezet tussen de twee ontwerpers van het moment: Bertone en Pinin Farina. Het voorstel van Pininfarina werd ontworpen door Franco Martinengo en werd gekozen vanwege haar elegantie en het klassieke evenwicht van de vormen. “The beautiful young lady", zoals Pinin Farina het omschreef, was een puur sportconcept, bevestigd door de uiterst briljante prestaties. Flexibel, jong en snel. De auto werd al snel een statussymbool: geliefd bij beroemde mensen en gewild door iedereen.

 

Made in Italy

Voor de lancering in de VS organiseerde Alfa Romeo een transatlantische luxe lijncruise van Genova naar New York, waarvoor de meest exclusieve beroemdheden uit de showbusiness, de sport en de modewereld werden uitgenodigd. Er waren ruim 1.300 VIP's aan boord, waaronder Vittorio Gassman, Rossella Falk en de sopraan Anna Moffo. Tijdens de hele cruise werden drie exemplaren van de nieuwe Spider extravagant op de scheepsbrug tentoongesteld: een groene, een witte en een rode.

 

"Duetto" of "Cuttlefish Bone"?

Het vinden van een naam voor het model was een verhaal op zich. Er werd een competitie georganiseerd in samenwerking met alle Europese dealers. "Duetto" won, maar er was een probleem met de rechten voor deze naam en dit vereiste dat de auto werd gelanceerd als Alfa Romeo 1600 Spider. De naam Duetto bleef op de achtergrond, maar werd geconsolideerd in het geheugen van de fans en werd de bijnaam van alle generaties van de auto. De Spider uit 1966 werd ook wel "Cuttlefish Bone" genoemd vanwege de ellipsvorm, met afgeronde voor- en achterkant, bolle zijkanten en een zeer lage gordellijn. De Duetto telt meer dan 124.000 exemplaren die in 28 jaar zijn geproduceerd: het langste leven ooit voor een Alfa Romeo-model.