“Storie Alfa Romeo”, derde aflevering: de onvergetelijke 6C 2500 SS "Villa d’Este”.

 

Een combinatie van elegantie, prestaties en prestige.

Symbool van een tijdperk

Toen in de lente van 1949, de 6C 2500 met een koetswerk (carrosserie) gebouwd door Touring zijn intrede deed op de Cernobbio etappe, was het voor iedereen duidelijk welke auto de Gold Cup zou winnen.

Zijn originaliteit en unieke lijnen waren zo overweldigend dat het niet meer dan natuurlijk leek dat hij “ad honorem” de titel van de belangrijkste “Elegantie Competitie” ter wereld toegewezen zou krijgen.

Maar het 6C 2500 Villa d’Este-model was niet alleen het toppunt van schoonheid. De auto was een meesterwerk wat betreft ambachtelijke autobouw en tegelijkertijd ook een keerpunt in de richting van een modernere productieorganisatie.

 

De 6C 2500 SS Coupé Villa d’Este

Over de “Villa d’Este” kunnen we gerust zeggen dat we het hebben over een van de mooiste autocreaties allertijden. De 6C 2500 SS Villa d'Este was een van de laatste Alfa Romeo-modellen waarvan het chassis apart van het koetswerk werd ontworpen. Er werden 36 exemplaren van gebouwd, stuk voor stuk unieke creaties, op basis van de wensen van de eigenaren en de inspiratie van de koetswerkbouwers.

Met als vertrekpunt de 6C 2500 SS Coupé en gebouwd door zijn eigen Touring koetswerkbedrijf, introduceerde Bianchi Anderloni een aantal belangrijke veranderingen: de voorkant werd herontworpen en kreeg vier koplampen die beter geïntegreerd werden in het koetswerk en twee boven elkaar geplaatste, langwerpige koelingselementen. De spatborden werden geïntegreerd met de zijkant, maar bleven duidelijk zichtbaar. De voorruit werd in twee delen gesplitst en schuin geplaatst. De achterkant was erg laag en uitgesproken, met twee kleine, elegante, ronde en duidelijk zichtbare lampen. Een meesterwerk van de 20-eeuwse autowereld was geboren.

In de editie van 1949 van de Villa d’Este Elegantie-competitie, won deze auto de "Grand Prix Referendum“: de prijs die rechtstreeks door het publiek werd toegekend waardoor hij voor altijd verbonden zou blijven met deze competitie.