Alfa Romeo Giulia GTAm wint lezerspoll auto bild sportscars

De Giulia GTAm is door lezers van het Duitse autoblad Auto Bild Sportscars uitgeroepen tot sportauto van het jaar 2021. Zijn typisch Italiaanse design en motorvermogen van 540 pk leverde deze hypersportieve Giulia de titel op in de categorie ’Import-sedans & stationwagons’.

Als sterkste sportsedan die ooit door Alfa Romeo in serie is gebouwd, neemt de Giulia GTAm namens Alfa Romeo het stokje over van de Stelvio Quadrifoglio, die vorig jaar als winnaar in zijn categorie eindigde. Het feit dat het juist de Duitse sportwagenliefhebbers zijn die beide Alfa Romeo's zo waarderen, geeft hun overwinningen extra glans.

Gebouwd in een gelimiteerde serie van slechts vijfhonderd genummerde exemplaren, vormen de Giulia GTA en GTAm een eerbetoon aan een van de meest legendarische auto's uit Alfa Romeo’s racehistorie: de Giulia Sprint GTA (Gran Turismo Alleggerita) uit 1965. In navolging tot deze lichter gemaakte (alleggerita) raceversie van de Sprint GT-sportcoupé, onderscheiden ook de Giulia GTA en GTAm zich door gewichtsbesparing: dankzij de toepassing van ultralichte materialen zijn ze zo'n 100 kilogram lichter dan de Giulia Quadrifoglio waarvan ze zijn afgeleid. In combinatie met hun 2,9-liter V6 bi-turbomotor waarvan het vermogen is opgevoerd tot 540 pk, levert dat een specifiek vermogen van 187 pk per liter op als basis voor zowel uitzonderlijke acceleratiewaarden als supersnelle rondetijden op het circuit. Voor een verdere aanscherping daarvan is de aerodynamica geoptimaliseerd met behulp van de Formule 1-knowhow van Sauber Engineering.