DE NIEUWE ALFA ROMEO TONALE: DE METAMORFOSE BEGINT

DE NIEUWE ALFA ROMEO TONALE: DE METAMORFOSE BEGINT
Alfa Romeo presenteert trots de nieuwe Tonale als wegbereider naar een nieuwe toekomst voor het merk. Met dit eerste hybride model blijft Alfa Romeo trouw aan zijn sportieve traditie die teruggaat tot het ontstaan van het merk in 1910, maar maakt het ook een radicale omslag naar een nieuw tijdperk waarin elektrische aandrijving en connectiviteit een hoofdrol spelen. Met de Tonale introduceert Alfa Romeo een reeks innovatieve technische oplossingen die de overgang naar gedeeltelijke of volledige elektrische aandrijving mogelijk maken zonder het sportieve dna van het merk te verloochenen. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling was duidelijk: een nieuwe norm stellen voor hybridetechniek die de weg opent naar sportief rijden in de 21ste eeuw.

Het sensuele, voorwaarts georiënteerde design van de nieuwe Tonale kenmerkt zich door sportieve elegantie van typisch Italiaanse snit. Een dominante rol is daarbij weggelegd voor een aantal stijlelementen uit het Alfa Romeo-erfgoed, zoals de vijfgaats telefoonschijf'-velgen, het 'verrekijker'-design van het instrumentenpaneel, het driespaaks stuurwiel, de sinusvormige achterlichten en de driedubbele koplampen die de zelfbewuste blik van de SZ Zagato en de Proteo conceptcar van beegin jaren 90 in herinnering brengen. Het interieur onderscheidt zich door een nauwgezette aandacht voor detail en hoogwaardige afwerking. Het cockpit-ontwerp is volledig gericht op de bestuurder, die alle bedieningselementen intuïtief onder handbereik heeft voor een pure en dynamische rijervaring.

De Alfa Romeo Tonale maakt zijn debuut met de nieuwe Hybrid 130-aandrijflijn, waarbij een nieuwe 1.5-liter turbobenzinemotor ondersteuning krijgt van een 48V-elektromotor. Deze krijgt gezelschap van de Hybrid 160 VGT, die dankzij de toepassing van een variabele turbo niet alleen 30 pk meer vermogen biedt, maar zich ook onderscheidt door een ongekende souplesse. Beide versies bieden de mogelijkheid volledig elektrisch te rijden in de eerste versnelling en achteruit, wat bijvoorbeeld het rijcomfort in fileverkeer of bij het inparkeren verhoogt. Het modelaanbod wordt afgerond door de Tonale Plug-in Hybrid Q4. Met een vermogen van 275 pk/205 kW en vierwielaandrijving combineert deze sportieve topprestaties in de beste traditie van Alfa Romeo met een elektrisch rijbereik van 80 kilometer in het stadsverkeer.

Ook wat betreft zijn rijdynamiek toont de Tonale zich een echte Alfa Romeo. De basis daarvoor vormt de perfecte gewichtsverdeling over de voor- en achteras, wat een stabiele wegligging bij hoge snelheden en in bochten garandeert. De stuuroverbrengingsverhouding van 13,6:1 zorgt voor een uiterst nauwkeurig en directe besturing, terwijl de 'brake-by-wire'-bediening en de vaste vierzuigerremklauwen van Brembo de responstijd, en dus ook de remweg, tot een minimum bekorten. De doorontwikkelde MacPherson-voorwielophanging, elektronisch geregelde schokdempers van het Alfa™ Active Suspension-systeem en het elektronisch geregelde sperdifferentieel op de achteras completeren de ondersteltechniek waaraan de Tonale zijn sublieme rijeigenschappen dankt. De nieuwste generatie rijassistentiesystemen verhogen daarbij de veiligheid en het rijcomfort  zonder dat dit ten koste gaat van de authentieke Alfa Romeo-rijervaring.

Voor een verdere perfectionering van de rijervaring is de Tonale standaard uitgerust met een volledig digitaal instrumentenpaneel met 12,3-inch display en een infotainmentsysteem met 10,25-inch touchscreen waarvan de weergave eenvoudig met behulp van 'drag-and-drop' naar eigen voorkeur kan worden aangepast. Dankzij de integratie van de My Alfa Connect-app en 4G-ondersteuning biedt het systeem toegang tot een ecosysteem van digitale diensten die even gemakkelijk vanuit de auto als vanaf uw telefoon toegankelijk zijn. Daarmee is het onder andere mogelijk op afstand essentiële informatie over de auto te checken, de portieren op afstand te ontgrendelen of vergrendelen en een locatie vanaf een gekoppelde telefoon rechtstreeks als bestemming in het navigatiesysteem van de auto te importeren.

Tot slot wordt de nieuwe Tonale als eerste auto ooit geleverd met een Non-Fungible Token (NFT), een uniek, niet-vervangbaar en niet-falsificeerbaar databestand waarin de voertuiggegevens, de eigendomsgegevens en de onderhoudshistorie van de auto zijn vastgelegd. Als bewijs van rechtmatig eigendom en goed onderhoud kan dit digitale certificaat van positieve invloed zijn op de restwaarde van de Tonale bij verkoop.